Arbejdsfastholdelse som pårørende til et barn i mistrivsel: En udfordring som påvirker både arbejds - og privatlivet
At balancere arbejdsforpligtelser med omsorgen for et barn i mistrivsel er en udfordring, der kan være både følelsesmæssigt og praktisk krævende. Som forældre eller pårørende ønsker man naturligvis at være der for sit barn, samtidig med at man skal opretholde sit arbejdsliv og økonomiske stabilitet. Denne balancegang kan være svær, men med de rette strategier og støtte kan det være muligt at fastholde sin arbejde, mens man støtter sit barn.
Når et barn oplever mistrivsel, kan det have mange former. Der kan være tale om psykiske udfordringer, sygdom, mobning i skolen eller andre problemer, som kræver ekstra opmærksomhed og tid. For pårørende kan det betyde hyppige møder med læger, terapeuter eller skolen, behov for øget tilstedeværelse i hjemmet ved ufrivilligt skolefravær og en konstant bekymring for barnets velbefindende. Dette kan føre til øget stress, søvnproblemer og koncentrationsbesvær eller give en belastningsreaktion, som selvfølgelig påvirker arbejdspræstationen eller fører til en sygemelding.
Strategier til arbejdsfastholdelse
1. Åben kommunikation med arbejdsgiver
En forudsætning for at balancere arbejdsliv og omsorgen for et barn i mistrivsel er at kommunikere åbent med arbejdsgiveren. Ved at informere åbent om situationen, kan der som oftest findes fleksible løsninger. Mange arbejdsgivere er villige til at tilbyde fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde eller andre former for støtte, hvis de er klar over medarbejderens situation.
I Nova Salus kan vi være bindeleddet mellem arbejdspladsen og den ramte medarbejder og facilitere den gode dialog om arbejdsopgaver, arbejdstid og skånebehov.
2. Prioritering og planlægning
Effektiv tidsstyring og prioritering kan gøre det nemmere at håndtere både arbejds- og omsorgsopgaver. At lave en realistisk plan for ugens opgaver og sætte klare grænser kan forhindre, at man bliver overvældet. Det kan også være gavnligt at uddelegere opgaver på arbejdet eller i hjemmet, hvor det er muligt.
Det er dog ofte rigtig svært som medarbejder med et barn i mistrivsel selv at lave en hensigtsmæssig struktur, og derfor er der brug for støtte og rådgivning hele vejen rundt om den berørte familie for at lykkes med opgaven. Derfor understøtter vi i Nova Salus altid arbejdsfastholdelsen med online rådgivning målrettet medarbejderens udfordringer knyttet til det at bringe barnet i mistrivsel tilbage i trivsel.
3. Søg støtte
Det kan være en stor hjælp at søge støtte fra familie, venner eller professionelle rådgivere for at lette byrden og give en følelse af fællesskab og forståelse.
I Nova Salus har vi kompetente faggrupper, som kan yde online professionel rådgivning og støtte, så hjælpen er helt tæt på. Ligeledes kan vi deltage i møder med kommunen og andre relevante interessenter, så der sikres et bredt samarbejde hele vejen rundt om den berørte medarbejder.
4. Pas på dig selv
Egenomsorg er afgørende i situationer, hvor livet slår kolbøtter og man har både sit barns trivsel og sit økonomiske fundament på spil. Det er vigtigt at finde tid til at tage vare på sig selv, både fysisk og mentalt. Det kan eksempelvis inkludere regelmæssig motion, sund kost og tid til afslapning. Ved at tage sig af sig selv kan man bedre tage sig af sit barn og opretholde sin arbejdsevne.
Egenomsorg er dog på ingen måde noget, man bare lige får taget højde for, når man har et barn i mistrivsel og et arbejdsliv at balancere samtidigt. Så også her vil forudsætningen for at lykkes med opgaven være, at man har relevant hjælp og støtte helt tæt på, som hele tiden kan guide på rette vej. I Nova Salus har vi stor erfaring med at få ressourcerne til at række i en situation, hvor man hurtigt kommer til at overforbruge ressourcer et sted for så til gengæld at mangle et andet sted.
Fordelene ved arbejdsfastholdelse
At kunne fastholde sit arbejde, mens man tager sig af et barn i mistrivsel, kan have flere fordele. Det kan selvfølgelig give økonomisk sikkerhed, som er afgørende i en tid med ekstra omkostninger til behandling eller terapi. Men derudover kan arbejdspladsen også være kilde til stabilitet og normalitet, hvilket kan være en vigtig modvægt til de udfordringer, der opleves i hjemmet.
Afsluttende tanker herfra
Arbejdsfastholdelse som pårørende til et barn i mistrivsel kræver både strategisk planlægning og massiv støtte fra netværk og professionelle. Det er en kompleks og ofte udfordrende proces, men det er muligt at finde en balancegang. Med åben kommunikation, effektiv tidsstyring og en dedikation til egenomsorg med den rette støtte fra fagprofessionelle, kan man finde en måde at opretholde både arbejds- og omsorgsforpligtelserne på en bæredygtig måde.
I Nova Salus har vi et stort fokus på arbejdsfastholdelse generelt, og det gælder også, når der er udfordringer i hjemmet, da det kan foranledige en række af udfordringer, hvis man mister sit arbejde og forsøgelsegrundlag i en svær tid.