Bæredygtighed: Når Social bæredygtighed er et fokus.
Det sociale element i ESG (Environmental, Social, and Governance) fokuserer på, hvordan virksomheder interagerer med mennesker, både internt og eksternt. Det omfatter arbejdsforhold, diversitet og inklusion, medarbejderrettigheder, sundhed og sikkerhed, og hvordan virksomheder påvirker de lokalsamfund, de opererer i.
Det sociale aspekt i ESG handler også om, hvordan virksomheder behandler deres kunder, leverandører og andre interessenter, samt hvordan de bidrager til bredere samfundsmæssige mål som menneskerettigheder og økonomisk retfærdighed. Det sikrer, at en virksomhed ikke kun skaber økonomisk værdi, men også sociale værdier, der fremmer trivsel og bæredygtighed for mennesker på tværs af alle niveauer i samfundet.
Bæredygtighed i en social kontekst handler om at skabe inkluderende samfund, hvor sociale, økonomiske og miljømæssige hensyn balanceres. Det betyder at fremme lighed, sikre adgang til ressourcer for alle og understøtte menneskelig trivsel, samtidig med at vi beskytter miljøet for fremtidige generationer. Social bæredygtighed fokuserer på at bygge stærke fællesskaber og sikre, at udvikling gavner alle dele af samfundet, især de mest sårbare.
Omsorg har både en dyb økonomisk og samfundsmæssig værdi, som ofte overses. Økonomisk set bidrager omsorg til at reducere udgifter til sundhedsvæsenet og socialhjælp ved at fremme fysisk og psykisk velvære. Når mennesker trives, øges deres produktivitet og engagement, hvilket styrker arbejdspladser og økonomier.
Samfundsmæssigt er omsorg grundlaget for stærke og modstandsdygtige fællesskaber. Det fremmer social sammenhængskraft, hvor mennesker støtter hinanden, hvilket mindsker sociale uligheder og konflikter. Ved at investere i omsorg – både i hjemmet, på arbejdspladsen og i samfundet – bygger vi et samfund, hvor alle har mulighed for at leve et værdigt og meningsfuldt liv, hvilket i sidste ende gavner os alle.
Social bæredygtighed handler om at skabe retfærdige og inkluderende samfund, hvor alle har lige adgang til ressourcer og muligheder. Omsorg spiller en central rolle i dette ved at sikre, at de mest sårbare i samfundet får den støtte og opmærksomhed, de har brug for. Lighed i sundhed er en vigtig komponent, da det stræber efter at eliminere de uligheder, der gør, at nogle mennesker har dårligere sundhed og livskvalitet end andre. Gennem en kombination af social bæredygtighed, omsorg og lighed i sundhed kan vi skabe et samfund, hvor alle mennesker har mulighed for at trives og leve et sundt, meningsfuldt liv.
I Nova Salus vil vi gerne understøtte FN's verdensmål og arbejder derfor særligt efter følgende mål:
Delmål 3.4; "Inden 2030 skal tidlig dødelighed, som følge af ikke-smitsomme sygdomme, reduceres med en tredjedel gennem forebyggelse og behandling, og mental sundhed og trivsel skal fremmes".
Psykisk mistrivsel har bredt sig markant de seneste par år - også blandt børn og unge. Der skal fokuseres yderligere på at vende udviklingen og skabe bedre trivsel og velvære.
Vi arbejder målrettet efter at fremme mental sundhed og ikke mindst forebygge og behandle sygdomsforløb i individuelle bæredygtige indsatser, hvor vi hjælper mennesker helt i mål - både arbejdsmæssigt og i familielivet.
Delmål 8.5; "Inden 2030 skal der opnås fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle kvinder og mænd, herunder også unge og personer med handicap, og med lige løn for arbejde af samme værdi".
Vi arbejder målrettet efter, at alle mennesker kan få en plads i arbejdsmarkedet uagtet deres udgangspunkt. Det betyder, at der skal være plads til mennesker, som har været sygemeldt, pådraget sig en hjerneskade eller er neurodivergent eksempelvis. Udfordringer med at skabe inkluderende arbejdspladser, skal der skabes innovative løsninger på, hvilket vi brænder for at bidrage til.
I Nova Salus mener vi, at der skal være plads til alle, og vi bruger vores tværfaglighed til at finde den optimale form for både det enkelte menneske og arbejdspladsen.
Delmål 10.2;"Inden 2030 skal enhver, uanset alder, køn, handicap, race, etnicitet, oprindelse, religion eller økonomisk eller anden status, i højere grad inddrages i sociale, økonomiske og politiske beslutninger".
At alle mennesker er lige uanset baggrund - som beskrevet ovenfor - er et vigtigt budskab for Nova Salus at få spredt ud. Vi arbejder på at være tilstede i offentlige debatter om emnet, finde plads til alle på arbejdsmarkedet, opsøge nyeste viden på området og hjælpe mennesker i krise, når livet viser sig fra sin hårde side.
Afsluttende tanker
I Nova Salus ønsker vi løbende at inkludere flere af Verdensmålene i takt med, at vi finder nye måder at arbejde på. Dette er et højt prioriteret udviklingspunkt for os, da vi finder FN's verdensmål som en vigtig målsætning, vi alle bør pejle efter.